Tijd voor jezelf met jonge kinderen?
Tijd voor jezelf met jonge kinderen om je heen lijkt vaak zo kansloos. Terwijl jij ook weet dat je juist dan veel meer te geven hebt. Wat maakt het dan zo lastig om het te organiseren? Is het inderdaad de stroom van to-do’s die nooit lijkt te stoppen? Is het een slechte planning? Is het te weinig hulp? Waarom lukt het de ene moeder wel voldoende tijd en ruimte voor zichzelf te hebben en de andere niet?
In deze podcast deel ik drie stappen om na te gaan waarom jij nu nog niet voldoende tijd voor jezelf ervaart.
Er is namelijk een heel goede reden waarom dat nu niet zo is. Zodra je die reden weet van jezelf, zal tijd voor jezelf nemen steeds makkelijker worden.
Tijd voor jezelf met jonge kinderen? Hoe dan?
Het is heel makkelijk gezegd tegen je vriendin met jonge kinderen: ‘Joh, doe wat leuks. Plan wat in waar je blij van wordt. Je mag echt ook aan jezelf denken.’ We weten het dondersgoed, maar er is blijkbaar toch iets wat het lastig maakt. Wat is dat dan? In de podcast ga ik de belangrijkste redenen langs, zodat je jezelf veel beter gaat begrijpen. Hieronder deel ik de drie stappen in het kort.
1: Goed voor jezelf zorgen
Er is een reden waarom je niet goed voor jezelf zorgt. Niemand vindt het super tof om zichzelf weg te cijferen. Lekker lijden, zodat een ander het goed heeft. Nee, dat is zo ontstaan. Tijd en ruimte innemen gaat over jezelf waardevol vinden. Over jezelf het gunnen om je goed te voelen. Over het vertrouwen dat zorgen voor jezelf nooit ten koste kan gaan van een ander. Nooit. Dat kan gewoonweg niet.
Als er een overtuiging in je leeft (vaak onbewust) die klinkt als: ‘Zorgen voor jezelf gaat ten koste van een ander’, of: ‘Zorgen voor jezelf is egoïstisch’, dan wordt het enorm lastig om tijd voor jezelf te nemen. Dan voel je je slecht over jezelf. Je deugt niet. Je bent niet oké. En dat geeft een rotgevoel.
Misschien ben je zo opgevoed en stond je eigen moeder altijd voor iedereen klaar ten koste van haar eigen hobby’s, ambities, gezondheid of ruimte voor zichzelf. We nemen dat gedrag over. Wat we zien als kind is wat we normaal gaan vinden. Hoe meer je nu last hebt van het gebrek aan tijd voor jezelf, hoe groter de uitnodiging om deze overtuiging te gaan onderzoeken. Dat doe je door jezelf vragen te stellen: ‘Hey, wat maakt eigenlijk dat ik me schuldig voel als ik tijd voor mezelf maak? Waarom denk ik eigenlijk dat ik een uur/middag/dag onmisbaar ben? Wat vind ik lastig aan hulp inschakelen?’
2: Wat betekent voor jou 'tijd voor jezelf'?
Wat is voor jou tijd voor jezelf? Wat doe je dan? En wat doe je dan niet? Hoe ziet het eruit? Maar vooral, hoe voelt het? In de podcast deel ik hoe je je levendig kan voorstellen hoe het is tijd voor jezelf te hebben. Zodat je dit gevoel gaat herkennen. Want stel dat je het gevoel van ‘even niks moeten’ mee je dag inneemt. Ook als je met je kinderen bent bijvoorbeeld. In eerste instantie zou je denken: ja, maar tijd voor mezelf betekent niet dat ik elke twee minuten ‘mama!’ hoor. Even niks moeten heeft een diepere laag. Namelijk de diepe overtuiging dat je niks hoeft te doen om een lieve moeder te zijn. Ook als je niet paraat staat, meteen reageert, geen zin hebt of wat dan ook, ben jij een lieve moeder. Het is juist het gevoel iets te MOETEN wat maakt dat we zo snakken naar even niks. Maar dit is een gevoel. En als je je nu, op dit moment kunt voorstellen hoe het is om even helemaal los en vrij te zijn van verplichtingen, dan kan je dat gevoel ook oproepen in andere situaties.
In de podcast deel ik hoe je dit kunt oefenen. Want voor de meesten van ons is dit niet vanzelfsprekend. Zelf zie ik het als een dagelijkse beoefening van mezelf steeds weer waarderen voor wie ik ben in plaats van voor wat ik doe.
3: Sta open voor waar je blij van wordt
Tijd voor jezelf hoef je niet te verdienen. Je hoeft niet eerst iets te doen of iemand te zijn om het goed te hebben. Dat is een groot misverstand. Als je niet zo goed weet waar je moet beginnen om meer tijd en ruimte voor jezelf te maken, ga oefenen met het uitspreken ervan. Tegen je partner of vriendin. Deel wat je graag wil doen en wanneer. Plan het in. Ook een klein blokje om. Het uitspreken of opschrijven zorgt ervoor dat je een commitment maakt met jezelf. Je zegt ‘ja’ tegen je goed voelen.
Luister hier de podcast waarin ik deze drie stappen verder uitdiep, zodat tijd voor jezelf ineens heel vanzelfsprekend voor je wordt. Want één ding is zeker: een moeder die zichzelf op nummer 1 zet heeft zoveel meer te delen en te geven. Het brengt je alles wat je nodig hebt de moeder te zijn die jij wil zijn.